Tuesday, February 3, 2009

isu elaun lg...huhuuh

(tq atas mklum balas korg..its a good comment...setiap thun akan ada perjumpaan ngn pihak BPG..nnt ada la point utk bangkitkn isu ini lagi...hehe...kpd sume pihak2 yg terasa,mntk maaf yer...xde niat pn,tp bese la pasal elaun2 ni,sumenyer sensitif..ntah nape...len kali,juz b cool k...mengucap bebyk....daa~~)

17 comments:

kyox said...

saya setuju..saya sedar yg elaun kita ini hanya bantuan, tetapi biar la adil juga...sewa apt rm100 dah sebulan..pastu transport ke maktab lagi, teksi sehari rm3-4...dah habis brapa dah? makab blhla jimat...budak lain untung la,dapat duit joli la...

stu_comot said...

wahahaha..sy d ippm baru je amik elaun smlm..3995..xdenye 4000+

my name is KARL said...

kalo rm1000 sebulan kan besh

..me ~ cik sara.. said...

sy stuju!! makanye berjimat cermat amaln mulia perlu diamalkn..

pertnyaan utk kyox:
ko tak joli langsung kew duit ko??
hehehe

Kyouya Ootori said...

Betol2!!!
klo sume mktb ad facilities yg same, xpe r..masalahnye....

apepon alhamdulillah x sdasyat Gaza.

ijechan said...

uhu.. best nya dapat elaun 4000. i got 3000++ je~ uhu

pape pun, bersyukur. at least we got allowance. org len pinjaman.. ehe

*sedapkan hati.

NaDhiRaH~" said...

salam..cpe ckp ippm naik gred??
utk pgetahuan smua,ippm xnaik gred pon..kami stil gred B so elaun 595 je xmcm gred A..sdgkan prblanjaan kat melaka ni sm cam kl..sy dok KL sy tau la..rsnya mknn kat KL agi murah..cuma sewa umah je mnjadi mslh..xbyk beza pon kl ngan melaka..melaka da la mnjadi tumpuan pelancong so brg2 kat cni pon sm mhal sbb pusat pelancongan kan..fhm2 je la..kami pon kena dok luar gak nt..sewa umah pon lbh kuwang je 600-1000...xda beza pon..lainlah kalo ippm ni kat area alor gajah..maybe la murah tp skg ni ippm ni kat area tgh2 bandar melaka..try la dtg..smua bnda kena guna duit..sm mcm KL..agpon bknnya smpai grad kami dok asrama..kami pon kena pindah luar gak..nape nk kata gtu??agak2 la..kami pon xpilih melaka sbg tmpt study..kalo blh pilih rasanya xpilih kot..so xyahlah nak wat statement gtu..it hurt us..sdgkan knyataan yg awk tulis tu 100% salah sm skali..stil rs unfair agi??nasihat sy bersyukurla diberi elaun 695 dr xdpt lgsg..kalo kena byr lagi haru..salam.

sA said...

wahai cik nadhirah...bce leklok my comment...sy kata sy syukur dpt elaun byk 2 walaupn agak unfair...n then lg satu,sy ckp ada 'ura2' jer korg dpt elaun tggi...n lg satu,sy ckp saya tumpang simpati utk mktb2 yg same keadaannyer ngn kami,so its mean sape yg dpt elaun rndah tp byk wang diperlukan utk perbelanjaan....haihh...itu la cikgu2 skrg..bace x leklok...xphm bacaan...pe yg sy ckp sume da tapis2 tau...supaya xde pihak yg akan terasa...tp ada lak yg xbace leklok..len kali bace bismillah dlu n then bace...bru dpt bace ngn tenang dan tidak salah interpretasi niat org...ok??

n a d i a said...

bismilahirrahmannirrahim...

cara u ckp mcm menyalah kan ippm. sdgkan i pun duk shah alam n slalu kat kl, i tau la. Betol la cakap nadhirah tu. Janganlah pertikaikan apa yg BPG dah bagi. Terima je la. Klu nak fair sume, bialah tetapkan sume mktb kat malaysia elaun sume sama. Baru fair kan? So xde diskriminasi dan tak payah merungut2 elaun yg diberi xadil. Kl mknn murah klu nk dibndingkan dgn melaka yg dah jd tmpt tumpuan pelancong seluruh dunia. kata bndr unesco kan? sure la sume mknn n brg2 kat cni mahal. ura2 u x bole pakai la. kitorg still in gred B lg. x merungut pun even kat mlake ni sgt mahal. laen kali tny la kitorg dlu sblm post blog tu. bersyukur lah dgn apa yg diberi dr xdpt pape lgsg kan? ckgu zmn dlu xmerungut pun. ckgu2 skg je byk bunyi. bkn sng nk blaja, mkn, tdo pastu tros2 dpt dwit free mcm tu jer. mustahil la dwit tu xcukup. pndailah save. :)

sA said...

ahahahah..ni sorg lg...xpnh berniat pn nk salahkan ippmm...sy ada ckp sy tumpang simpati ngn maktb2 yg same keadaan cam kami...its mean kalu ippmm ada masalah yg same,mksdnyer sy tmpang smpati la gak...ni sorg lg yg bace xleklok...xtau nape isu elaun ni mmg sensitif...sy bkn nk merungut..its actually luahan perasaan drpd kekwn sy yg len...n sy da cube tapis ayat2 supaya xde phk yg terasa sgt....as a JPP,sy tau pe yg terjadi dengan gerakan elaun dan lain2...kalu btl2 sy nk 'fire' mktb ippmm,sy leh bt ayat yg btl2 kejam....so,len kali baca bismillah n bace ngn tenang....haih...cikgu2...kuatkan iman dan kesabaran n cuba lihat sesuatu dr pandangan yg positif,bukannyer biler tgk sesuatu jer,terus ada niat nk balas blk...bila kemarahan menguasai hati kita,kita dah xleh berfikir secara rasional...so...bersabar k....its my advise...kalu btl2 nk bangkit isu elaun,semua org ada pendapatnyer tersendiri...masing2 akan ckp xadil....it could b even YOU!!so...juz sit back n relax...amik comment blog ni sebagai pngetahuan jer...sebagai satu maklum balas drpd student mktb len...n bknnyer satu kritikan atau cara nk salahkan sesape...kalu mktb ippmm mmpunyai masalah elaun gak,kami tmpang smpati...tats all...njoy ur life...:)

- LeBaq© - said...

untuk pengetahuan suma... untuk guru pelatih PISMP seluruh negara mendapat elaun yang sama iaitu RM3k++.. n pembahagian elaun adalah sama seluruh negara.. n ak rs tarikh elaun kuar juga suma sama (23 januari 2009. x yah la pertikaikan isu elaun ni, bek korg berfikir mcmn nak jadi guru yg berkesan kelak... duit tidak kemana kalau itu memang da hak kita..

stu_comot said...

to sA, well i got ur msg actually..clearly...but besela, writing nih xde fecial xpression n gestures, mmg sng org nk slh phm..pape pun i praise u for ur braveness to apologize even tho u noe wut ppl perceive is x wut u intended to reli say..so, xpyhla amik ati sgt..*wink*

sA said...

utk lebaq n stu_comot....tq 4 ur comment...btl ckp korg...i appreaciate it...comment 2 diantar semata2 nk bg pndpt ttg pndgn kekwn mngenai elaun...bkn nye nk mpersalahkan atau mempersoal hak org lain...mcm yg diperkatakan,mmg tulisan xde gesture n facial expression,sbb 2 mmg mudah org len nk slh phm...tp e2 la...juz nk nasht,kalu ada papepn,try b cool n phmkan jelas2 dlu b4 make any action....jgn mudah slh fhm mksd org len...sy xkata sy perfect,smpai xpnh nk slh tafsir kata2 kwn sy....tp we all learn from mistake...papepn...maaf zahr n batn....ahahaha...daaa~~~

MiszMaryaNe said...

perghh..
isu hangat nih,
kpd rkn2 ku di ippm,
bw2 besabar yer,
sy memahami situasi anda,
kpd sA plak jgn amik hati k,
huhuhu..

LoveIsPurple said...

saya sarankan dak jpp bg cdgn kt pihak atasan supaya menjaga hal ehwal anak2 pelajar mereka yg stay di luar( i mean outsude da hostel)
ni x, blik je kelas bwat kami2 ney mcm dak luar, bkn dak ipik dah..mintak tulun sgt..kasihanilah kami yg terpaksa independent n hidup sndiri outside da college area.kami pun anak2 maktab ipik jugak =(
thanks.daaa~

NaDhiRaH~" said...

its ok la..ktowang bkn nak cari gado..tp kalo awk nak tulis isu2 gni awk ptt dpt fakta yg sbnr dr bpg tntg naik gred kami tu...kan da jd isu ble jadi camni..nt smua owg kata IPPM naik gred..kan sikit sbyk da ada slh fhm sdgkan kami still gred B wpon kat tgh2 bandar..u got me??lgpon pd sy ktt mmg ptt bsyukur dpt elaun yg da ckup byk dr waktu foundation dlu just 345,after tolak asrama dpt 265je kan..so 4 me..no more isu elaun lagi ok!

mz_kims said...

ala dah memang cm tu nak wat pa...jgn salahkan admin blog nila tulis komen tu...dah mmg tol pon...

aku rse pnulisan tuh tak menyalhkan IPPM pon..memang la blnje lkat kl murah tp hiburan nye kaw2
hahaha...

ala ST tu tulis pendapat jer..yg nk terase hati wat pe..bgus STYLO ko brani tulih mende cam tu...hehe aku sokong ko..idup stti ...

KLu nk elaun gred a mitk la kt bpg...buat surat n mogok..